גדרות במבוק הן תוספת מעולה לכל גינה, ומדריך קצר זה נועד לעזור לכל אותם בעלי גינות שמתלבטים לגבי התקנת גדר שכזו בגינה. שימוש בחומרים טבעיים כמו הבמבוקים, הוא הטרנד המוביל בעיצוב גינות רבות וגם בעיצוב הבית כולו. לא בכדי שנוף הגינות בישראל משופע בגדרות ופרגולות מחומר זה, במיוחד גם בשל היתרונות הרבים שהוא מספק. אנחנו נעזור לכם במידע בכל הנוגע לשימושי הבמבוק, מה חשוב לדעת לפני הרכישה ואיזה במבוק הוא המומלץ לגינה שלכם. אז אם יש לכם צורך בגדר, ואתם רוצים להרגיש משב רוח מרענן של חידוש במינימום תקציב, המשיכו לקרוא.
גינה מעוצבת עם גדרות במבוק
גדר במבוק מתאימה במיוחד לכל מי שבוחר לעצב גינה מחומרים טבעיים וידידותיים לסביבה. כך ניתן לשלב כמה יתרונות במוצר אחד: הגדר משתלבת נפלא עם העיצוב בגינה, ומדובר באחת האופציות הזולות ביותר במשפחת הגדרות. לכן, אם אתם מחפשים דרך מהירה ומוצלחת לעצב או לתחום את הגינה, הפתרון המושלם הוא שימוש בגדרות במבוק. הגדר תשתלב בטבעיות ותשדרג את מראה הגינה בכמה דרגות.
מהם היתרונות של גדרות במבוק בגינה
אינה דורשת תחזוקה – זהו פתרון נפלא לכל מי שמעוניין להשקיע מינימום זמן בתחזוקת הגינה. הגדר אינה מלכלכת ואין פעולות נלוות לאחר התקנת הגדר, למעט צביעה בשמן שקוף במידה ומעוניינים להאריך עוד יותר את אורך חייה.
הרכבה מהירה וקלה – התקנת הגדרות אינה מורכבת, ובתוך זמן קצר ניתן להתקין גדר, אשר מחוברת לגדר קיימת או נתמכת בעזרת עמודי ברזל.
מחיר זול למוצר איכותי – פתרון נהדר לכל מי שאוהב במבוקים וגם לבעל גינות שמעוניינים להשקיע מינימום ולקבל מקסימום… גדרות הבמבוק הן הגדרות הזולות ביותר שקיימות היום בשוק. מתאים גם לשוכרי בתים, ולפתרון זמני לתיחום. זאת ועוד, גדרות הבמבוק הטבעיים הם חזקים מאוד ועמידים למשך 3-10 שנים, בהתאם לעובי הקנים ותנאי האקלים באזור.
אפשרויות עיצוב מגוונות – גדר הבמבוק משתלבת נהדר כמעט בכל סגנון של גינה. היא נותנת טאצ' ועניין, ומכיוון שהיא מגיעה בהרבה מאוד סוגים, גבהים וצבעים, ניתן להשתמש בה במגוון רחב של עיצובים: החל מגינות טבעיות בסגנון ארצישראלי ועד לגינות יוקרה מוקפדות.
חומר ידידותי לסביבה – ידוע שהצמח הידידותי ביותר לכדור הארץ הוא הבמבוק, כיוון שהוא גדל במהירות רבה ומשתמש בפחות אנרגיה משאר הצמחים. הוא גדל בהצלחה ללא דשנים או חומרי הדברה.
איזה שימושים יש לגדרות במבוק?
גדר הפרדה – גדר במבוק יכולה ליצור הפרדה וגבולות בין שתי חצרות, בצורה טבעית ונעימה לעין.
הסתרת אזורים בגינה – מתאים במיוחד לאזורים לא אסתטיים, או כאלו שרוצים להפריד משאר חלקי הגינה.
תיחום לפינות שונות בגינה – פתרון מצוין למי שרוצה לתחום שטח שיהיה מופרד משאר אזורי הגינה, כמו פינת ישיבה לדוגמא. המראה הכללי של הגינה יישאר טבעי.
הצללת הפרגולה – פרישת גדר הבמבוק על קורות התמיכה העליונים של הפרגולה. במידה ורוצים פרגולה אטומה ולמנוע חדירת מי גשם בעונת החורף, ניתן להניח לוחות סנטף מעל הבמבוקים.
סוגי גדרות במבוק
גדר במבוק בגלילים – הצורה הנפוצה ביותר בה משווקים את גדרות הבמבוק. הגדר מגולגלת לגליל, ובפריסה קלה ומהירה היא נפתחת לשימוש כגדר או הצללה לפרגולה. לעיתים היא מסופקת במעטפת פלריג לשמירה על החומר ולנשיאה קלה יותר של המארז. ישנם 2 סוגים עיקרים של גדרות: גדרות בהן חוט ברזל מגלוון מושחל דרך מוטות הבמבוק, וגדרות בהן אין אפשרות להשחיל את חוט הברזל כיוון שהבמבוקים דקים יותר, ובהם חוט הברזל מלפף וחובק את הקנים. להתקנת גדר פשוטה או ל קירוי פרגולה יש לבצע את הפעולות הבאות: גדר הבמבוק חייבת תמיכה או קונסטרוקציה נלווית. אם אין גדר קיימת, יש ליצור אותה בעזרת עמודי ברזל/עץ, כאשר הרווח ביניהם יהיה מקסימום 1.5 מטר. בין העמודים יש למתוח חוטי ברזל מגלוונים בצורה אופקית במרחקים של 30 ס"מ. לקירוי פרגולה התהליך דומה – יש לפרוס את הגליל על קורות הפרגולה העליונים, כאשר המרווח ביניהם יהיה עד 1.5 מטר, ולחבר את הגדר גם כאן עם חוטי ברזל (כדאי להימנע מאזיקונים מפלסטיק כיוון שהם מתייבשים או מתנפחים עקב שינויי מזג אויר).
גדר במבוק בתוספת בד ניילון שחור – תוספת לחיזוק גדר הבמבוק המוצמדת אליה עם חוט ברזל מגלוון. הגדר חזקה יותר ואטומה, ואופציה טובה כאשר נדרשת הסתרה מקסימאלית מהגינה כלפי חוץ כולל כלפי עוברי אורח.
גדר במבוק עם מסגרת– זוהי הגדר המרשימה, החזקה והעמידה ביותר. סביב גדר הבמבוק בונים מסגרת העשויה ממוטות עץ , קונסטרוקציית ברזל, או ממוטות במבוק עבים יותר. יש ליצור מסגרת עץ או ברזל בגודל ובצורה המתאימה. יש לפנות לנגר או למסגר ולחובבי נגרות ניתן לרכוש עץ ישירות ממחסן עצים. בתוך המסגרות אמורה להיות מגרעת פנימית שתואמת לגודל גדר הבמבוק, אליה מכניסים את הגליל. גדר עם מסגרת מתאימה להכנת גדרות חיצוניות, מעקות דקורטיביים, שערי כניסה לחצר ועוד.
מוטות במבוק – המוטות מגיעים ביחידים, כשלכל קוטר מספר גבהים. הם נעים מקוטר של 20 מ"מ ועד 120 מ"מ, ובאורך של 3 מטר ועד 6 מטר. המוטות משמשים כעמודים לבניית פרגולות, קורות תמיכה לקירוי הפרגולה, חיזוק גדרות במבוק משני צידי הפריסה, ועוד. יש לנהוג בזהירות במוטות הבמבוק בשל המבנה המיוחד שלהם: המוטות מורכבים מפרקים חלולים, כשביניהם מפרידה מחיצה דקה. אומנם המבנה בעל הסיבים האורכיים הופך אותו לחזק, אך יחד עם זאת קיימת בעיה של סדקים. כשיש הפרשי טמפרטורה, ומעברים דרסטיים בין חום לקור, נוצרים בבמבוק סדקים. סדקים אלו אינם מחלישים אותו, אך ניתן להימנע מהם בכמה דרכים: יש להימנע מהברגה של ברגים או דפיקת מסמרים באופן ישיר לתוך המוט. כתחליף לכך ניתן לבצע חיזוקים בעזרת חבלי קשירה, או הוספת פרזולים חיצוניים. אפשר לשחרר את לחץ האויר הפנימי במוט הבמבוק באמצעות יצירת חור קטן בכל חוליה או להעביר מוט ברזל בתוך הבמבוק ולפתוח את המחיצות.
צבעי הבמבוק
קיימים סוגים רבים של במבוקים, חלקם בשימוש נפוץ יותר, וחלקם כלל לא משווקים בארץ. לידע כללי, לפניכם סוגי צבעי הבמבוק הקיימים, רק קחו בחשבון שרק את חלקם תוכלו למצוא אצל הספקים השונים.
במבוק טבעי צהוב – במבוק טבעי בעל גוון צהוב. הבמבוק עבר טיפול ע"י חומצת בור או דו מימן (מי חמצן) שמעניק פתרון לבעיות הלבנה, קורוזיה, אנטי טחב ונגד חרקים.
במבוק טבעי ירוק – במבוק שעבר ייבוש טבעי באוויר, ורק לאחר הייבוש מרססים אותו במרכיבים כימיים בכדי למנוע בעיות של טחב וחרקים.
במבוק חום – במבוק שמיוצר ממוטות טבעיים של במבוק צהוב. התהליך שהוא עובר הינו באמצעות אש שצורבת אותו, וכך הוא מקבל כתמים שחורים.
במבוק טבעי שחור – במבוק טבעי בצבע שחור, שלעיתים מעטרות אותו נקודות חיצוניות. במבוקים מפוחמים מיוצרים מבמבוק טבעי צהבהב, שעובר תהליך עיבוד בכבשן, ואז משנה את הצבע לגוון כהה יותר.
במבוק צבעוני – קני במבוק שעוברים תהליך צביעה במגוון צבעים, כגון: אדום, ירוק, מהגוני, חום, שחור, ועוד.
הסוגים הנפוצים של גדרות במבוק בישראל
קנה פשוט
קוטר הבמבוק – 2-3 מ"מ
צבע: צהוב-חום
אופן חיבור הבמבוק – חוט ברזל מגולוון חובק את קנה הבמבוק משני צידיו.
אומנם הבמבוק אינו דורש תחזוקה מיוחדת, אך תנאי מזג האוויר ובמיוחד קרני השמש החזקות, משנות את צבעו והוא חשוף וזקוק להגנה. בכדי ליהנות ממנו לאורך זמן ולשמור על מראה שמור ומתוחזק, מומלץ לצבוע את גדר /מוטות הבמבוק בשמן מיוחד, הנועד להגן על הגדרות והמוטות מפני פגעי מזג האוויר ושמירה על הגוון המקורי שלהם. החומר חוסם קרינה ומגן מקרינת UV, שומר מפני ייבוש ודהיית הגוון המקורי של הבמבוק, דוחה מים ומגן על המוטות, מפחית היווצרות סדקים במוטות הבמבוק ושומר על המראה הטבעי שלהם. מכיוון שלבמבוק יש שכבת דונג טבעית המגנה עליו, אין לצבוע בחצי השנה הראשונה. לפני הצביעה ניתן ללטש קלות את הבמבוק בכדי שהחומר ייספג טוב יותר, ואז לצבוע במברשת או ספריי.
לסיכום, ניסינו להביא בפניכם את הדגשים העיקריים בכל הקשור לרכישת גדר במבוק. ישנם כמובן עוד היבטים שיכולים להילקח בחשבון, כמו מגבלת התקציב שלכם, תנאי מזג האוויר באזור הגינה, חשיפה לרוחות ועוד, ועל כך נרחיב במאמר המשך.